Vés al contingut

Retrat de l'artista adolescent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreRetrat de l'artista adolescent
(en) A Portrait of the Artist as a Young Man Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorJames Joyce Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
PublicacióEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata, Irlanda, 1918 Modifica el valor a Wikidata
Creació1907
EditorialThe Egoist (en) Tradueix i B. W. Huebsch Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènerenovel·la autobiogràfica, Künstlerroman (en) Tradueix i Bildungsroman Modifica el valor a Wikidata
Personatges
Lloc de la narracióDublín Modifica el valor a Wikidata
Movimentmodernisme anglosaxó Modifica el valor a Wikidata
Premis
PremisEls grans èxits del segle XX: 100 llibres de ficció en anglès Modifica el valor a Wikidata
Sèrie
Archive.org: portraitofartist00joyc_4
Musicbrainz: d3d480ce-a5ae-43c5-acdf-b95f704922c5 Goodreads work: 3298883 Project Gutenberg: 4217 Modifica el valor a Wikidata

Retrat de l'artista adolescent (A Portrait of the Artist as a Young Man, en anglès) és una novel·la semiautobiogràfica de l'autor irlandès James Joyce, que primer va aparèixer en diversos lliuraments dins de la revista The Egoist entre 1914 i 1915, i que es va publicar en forma de llibre el 1916. Mostra els anys de formació de Stephen Dedalus, un possible àlter ego de ficció de Joyce.

El retrat és un exemple clau de Künstlerroman (una novel·la de formació sobre un artista). L'obra de Joyce recorre el despertar intel·lectual, religiós i filosòfic del jove Stephen Dedalus, que es comença a qüestionar els convencionalismes de la religió catòlica i del seu país, i fins i tot el fet de rebel·lar-s'hi. Finalment, marxarà a París per seguir la seva vocació d'artista. L'obra apunta alguna de les tècniques d'avantguarda que Joyce empraria més endavant i fins a l'extrem en Ulisses i Finnegans Wake.

En català, n'existeix una traducció de Maria Teresa Vernet d'Edicions 62.

Estil

[modifica]

La novel·la està escrita en forma narrativa, en tercera persona, amb diàlegs mínims, malgrat que, cap al final del llibre, hi apareixen passatges amb intensos diàlegs i entrades de diari de Stephen per tal de reflectir-ne l'alienació de la societat. Atès que l'obra cobreix la vida del protagonista des que era un nen fins que adquireix independència i abandona Irlanda, l'estil progressa al llarg dels cinc capítols i la dificultat augmenta gradualment. Tanmateix, en tota l'obra, llengua i prosa s'empren per a retratar indirectament l'estat mental del personatge principal, i l'impacte subjectiu de les incidències en la seva vida. En algunes escenes i capítols, Joyce intentava més aviat copsar l'experiència subjectiva mitjançant el llenguatge i no pas mostrar aquesta experiència amb una prosa narrativa.

Per culpa de la primera pàgina de la novel·la, diferent de la resta del Retrat però d'estil similar al posterior Finnegans Wake, el lector podria arribar a l'errònia conclusió que l'obra és tota ella un monòleg interior en la línia de Samuel Beckett, Gertrude Stein o de l'Ulisses. En realitat, no és així.